Reconstrucția Secției de Terapie Intensivă Nou Născuți și Prematuri din Constanța

Suma: 2.060.000 euro
Perioada de implementare octombrie 2016 – septembrie 2019
Parteneri:
– Fundația Vodafone România

REZULTATE

  • Am creat pentru prima dată în istoria de peste 50 de ani a Spitalului Județean Constanța o structură modernă dedicată patologiei neonatale;
  • Performanța clinică a secției a crescut prin alinierea practicii cu protocoale clinice însușite prin instruirea internațională a medicilor (10 decese în 2023 față de 50 în 2014);
  • Am mărit numărul de locuri de la 8 la 22 în terapie intensivă prin procedură la Ministerul Sănătății.

 

ÎNAINTE

DUPĂ

  • Secția de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Constanța este singura cu cel mai înalt nivel de îngrijire în regim de terapie intensivă neonatală și prematuri din sistemul public de sănătate din zona de Sud-Est a României;
  • Niciodată în istoria Spitalului Județean Constanța, construit în 1968, nu a fost creată o structură modernă care să funcționeze ca Secție de Terapie Intensivă Nou-Născuți și Compartiment de Prematuri. Noua secție are o suprafață de 800 mp, o capacitate totală de până la 22 de locuri și este dotată cu echipamente medicale de ultimă generație;
  • Având ca model cea mai bună secție omoloagă din lume – Spitalul Universitar Iowa din SUA, noua Secție de Terapie Intensivă pentru Nou-Născuți de la Spitalul Marie Curie din București este acum un reper pentru construirea secției de la Constanța.

1.000 de copii născuți cu probleme medicale grave sau prematur sunt tratați anual în Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Județean Constanța. Odată ajunși aici, se întorceau în timp, în 1968, anul construirii spitalului – de atunci, secția nu mai fusese renovată!

Spațiile existente erau insuficiente și improprii,incubatoarele erau înghesuite pe holuri și în sala de nașteri, aparatura era depășită. Echipamentele medicale erau puține, vechi și suprautilizate, climatizarea era rudimentară, condițiile de sterilitate nu permiteau tratarea în siguranță a pacienților. Echipa medicală facea eforturi uriașe să îngrijească acest număr mare de pacienți și să preia urgențele.

50 dintre copiii internați aici în 2014 au murit înainte de a împlini o lună.

În 2017, mortalitatea infantilă din regiunea de sud-est a țării era cea mai mare din țară și de 3 ori mai mare decât media europeană! (sursa)

Spitalul din Constanța acoperă nevoile a 4 județe: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași. Recent, spitalele din Tulcea și Medgidia au anunțat închiderea secțiilor de pediatrie și neonatologie și transferul tuturor copiilor cu afecțiuni medicale către spitalul din Constanța. 8 paturi de terapie intensivă nou-născuți erau evident insuficiente pentru o secție care trebuie să ofere îngrijiri de înaltă specializare unui număr atât de mare de pacienți în situație critică.

Ce am reușit?

Am construit o secție modernă, mare, cu locuri suficiente: 22 de locuri pentru terapie intensivă și 10 locuri pentru prematuri.

Copiii sunt îngrijiți în încăperi separate, sterile, sigure și prietenoase. Este asigurat confortul pacienților, al mamelor însoțitoare dar și condiții optime de lucru pentru personalul medical.

Sistemul performant de climatizare și tratare a aerului asigură sterilitatea necesară. Fiecare încăpere de tratament are gaze medicale, incubatoare și echipamente medicale de ultima generație, mobilier specializat. Este liniște, o iluminare plăcută și confortabilă.

Părinții pot fi alături de cei mici cât timp doresc, având intimitatea și liniștea necesare și spații speciale destinate lor, plăcute și prietenoase.

Medicii au la rândul lor spații dedicate, monitorizarea pacienților făcându-se printr-un sistem centralizat. Documentele medicale sunt stocate electronic și sistemul de telemedicină asigură conectarea permanentă a medicilor cu pacienții din secție, dar și posibilitatea conectării cu colegi specialiști din orice colț al lumii. Sprijinim secția în așa fel încât toți copiii internați aici să primească cele mai bune tratamente și să aibă parte de cele mai bune condiții pentru a porni în viață cu un debut sănătos.

Asociația Dăruiește Aripi nu își oprește sprijinul pentru această secție o dată cu finalizarea lucrărilor de construcție, ea va continua susținerea secției cât timp va fi necesar, în scopul de a salva cât mai mulți bebeluși bolnavi.
 Detalii, aici!

  Ce experiență avem?

Secția de terapie intensivă nou născuți de la spitalul Marie Curie din București este cea mai modernă secție de terapie intensivă nou-născuți din Sud-Estul Europei. Acest proiect a fost realizat de Asociația Inima Copiilor în parteneriat cu Fundația Vodafone România.

Dacă vechea secție a spitalului avea doar 190 mp, cea nouă are 1.600 mp și propune un standard de îngrijire excepțional pentru cei 22 de nou-născuți care pot fi internați aici. Mai mult de 1500 de copii au fost salvați din toamna anului 2013, când a fost deschisă noua secție.

E prima secție din România în care pacienții sunt tratați în camere individuale pentru terapie intensivă sau post-terapie. Camerele au aer steril, aparatură de uz individual și pandante verticale cu gaze medicale, liniște și intimitate, iluminare variabilă, condiții bune pentru părinți. Monitorizarea centralizată și sistemul performant de telemedicină ajută medicii și asistentele în muncă lor și îi conectează cu specialiști din toată lumea.

Construită după cele mai stricte norme constructive și medicale internaționale și inspirată după cea mai bună secție omoloagă din lume – cea din Spitalul Universitar Iowa / SUA – noua secție de la Marie Curie este acum model și reper pentru construirea Secției de Terapie Intensivă Nou-născuți pe care am amenajat-o la Constanța.

Ne dorim ca toți copiii internați în secție să primească cele mai bune tratamente și să aibă parte de cele mai bune condiții pentru a avea o șansă în plus să fie salvați, să crească mari și sănătoși.

Poti dona ușor cu cardul, simplu și rapid!
Donează online